Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Ordu’ya gelen Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, Ordu Valiliği himayesinde Ordu Ticaret ve Sanayi Odası’nda (OTSO) düzenlenen “Sanayici İstişare “Toplantısı’na katıldı.
Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda yapılan ve sanayicilerin talep ve sorunlarını dile getirdiği toplantıya Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, Vali Muammer Erol, ODÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş, Ordu TSO Yönetim Kurulu Başkanı Levent Karlıbel, Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, Ünye TSO Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Akar, Ordu TSO Meclis Başkanı necat Avcı, Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Erol Ökten, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Abdurrahman Aydın, Yönetim Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Fuat Şimşek, Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Serkan Çelik, Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Şenel Bağbaşı, Bakan Yardımcısı Özel Kalem Müdürü – Musa Yaman, Sanayi Bölgeleri Genel Müdür Yardımcısı Köksal Kaşıkçı, Ordu TSO Yönetim ve Meclis Üyeleri, sanayici ve iş insanları katıldı.
Ordu Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen “Sanayici İstişare “Toplantısı’nda söz alan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, “yaşanabilir, küçük ama dünyaya sunabileceği değerleri olan Ordu’ya gelmiş olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum” diyerek konuşmasına başladı.
Bakan Yardımcısı İnan,” Sanayi alanlarının yaratılmasında önümüzdeki 5 yıl içinde 2 katına çıkarma hedefini koyduk. İnşallah bunun Karadeniz’deki yansıması iki katından da daha fazla olur. Çünkü bütün Türkiye’yi gezdiğimizde Karadeniz’deki sıkışıklık, başka yerlerde ki sıkışıklıklara benzemiyor. Buranın kendi doğal dinamikleri gereği de öyle. İkincisi ise, küresel rekabette bir ölçek meydan okuması var. Gelişmiş ülkelerdeki rakiplerimiz büyük ölçekli şirketlerle giderken az önce tarımı da biraz konuştuk. Tarımda da benzer bir ölçek problemimiz var. Biraz daha ortaklıklar, yurtiçi, yurtdışı birliktelikler üzerine kafa yorup, küresel ringe çıkarken ölçeğimizi nasıl büyütürüze hep beraber kafa yormamız gerekiyor. Ölçeğimizi büyültürken de kurumlarımızı daha sonraki nesillere sağlıklı bir şekilde aktaracak mekanizmaları, sistemleri kurup insanların etkisini tabi ki güçlü liderlikler her zaman büyük değerler katar ama kurumlaşma kapasitemize de hep beraber kafa yormamız lazım” diye konuştu.
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, ”Burada Ordu özelinde yaşanabilirlikten bahsettik. Bir güzel fırsat var gibi görünüyor. Buna hep beraber kafa yormamız lazım. O da şu; hem ileri teknoloji bakımından hem de biz bu yaşanılabilir kentten dünyaya tasarım satabilir miyiz? Biraz belki buna da kafa yormak gerek. Bu doğrultuda bugün bundan sonraki sıçrama dönemini de düşünerek sizlerle beraber bir dost meclisinde istişare edelim. Burada KOSGEB, teşvikler, sanayi bölgeleri, kalkınma ajansları, Sanayi Bakanlığımızın Sanayi Genel Müdürlüğümüzle birlikte sizleri ziyaret ettik. Beraber hem fikir üretelim, hem sorunları konuşalım istiyoruz” diyerek konuşmasını tamamladı.
Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Karlıbel ise yaptığı konuşmada ”Bu çağın en özel sloganı farkında olmak. Biz de küçük ve güzel bir şehirde yaşadığımızın farındayız. Bunu kirletmeden, bozmadan çok hırpalamadan büyüyelim istiyoruz. Bu konuda da desteklerinizi bekliyoruz. Sayın Valimiz Muammer Erol’un Ordu Valiliği görevine başladığında bize güzel bir önerisi olmuştu. ‘Elinizdeki en değerli şey yaşanabilir bir kentte olmanız. Bunu bozmadan, en çok satabileceğiniz ürün yaşanabilir olmak” demişti. Bizde bozmadan büyürsek hep birlikte el ele daha başarılı olacağız. İş dünyasıyla sıcak ilişkiler olsun istiyoruz. Bu konuda biz elimizden geleni yapacağız, sizlerden de özel bir destek bekliyoruz. En önemli eksiğimiz Ordu’da arsa üretemiyoruz. Çok zor bir coğrafyada yaşıyoruz, arsa üretirken zorluk çekiyoruz, ürettiklerimizi de henüz sahiplenmiyoruz. Organize Sanayimiz yaklaşık 7 yıl önce kuruldu. Bugüne kadar kullanabildiğimiz kredisi 23 milyon TL ve bitmek bilmeyen bir sıkıntının içeresinde dönüyoruz. Şu anda mahkeme kararıyla yapılacak ödemeyi dahi tahsis ettiğimiz kurumlardan aldığımız paralarla yaptık. Sizden bir an önce buraya kaynak yaratmanızı istirham ediyoruz. Üretim Vadisi adı altında bir proje çalışması yapıyoruz Büyükşehir Belediyesi ile birlikte iki organize sanayi bölgemizin arasını birleştirerek burada yaklaşık 100 küçük imalatçıya parsel sunmak istiyoruz. Bununla ilgili kurum görüşlerine çıktık. Başarılı olacağına inanıyorum. Yaklaşık 2000 metrekarelik üretim alanları bizim küçük sanayicimize cevap verir halde. Şu anda mermerde, demirde, kimya sanayinde ara ürün üreten ve gıda sanayinde yer bulmakta inanılmaz güçlük çekiyoruz. O bölgeyi bu amaçla kullanmak istiyoruz. Teknoparkla ilgili, rektör hocamız da burada. Üniversite, sanayi işbirliğimiz artarak gidiyor. Bu konuda da desteklerinizi bekliyoruz. ” diye konuştu.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Osman Zeki Ardahanlıoğlu,” Sayın Bakanımızın Karadeniz’de ilk defa yapılan bu toplantıya, teveccüh gösterip sanayicimizin sorunlarını dinlemesi ciddi manada önemli. Sanayicimizin sorunlarını birebir iletmesi ve çözüm üretme noktasında bu toplantıyı çok önemli görüyorum. Şu anda Ordu’muz belirli bir güce sahip faaliyet alanlarında mevcut gücümüzü arttıracak ve devamlı kılacak bir teknoloji stratejisi uygulamak zorundadır. Öncelikle küresel ölçekte rekabet edebilmemiz, katma değerli ürün üretebilmemiz için üst düzey istihdam yaratacak teknolojilere Ordu’muza bir şekilde getirmek sorundayız. Mevcut klasik yöntemlerle üretimimizi ciddi manada ileriye götürmemiz şu şartlarda pek mümkün görünmüyor. Dünya ile rekabet edebilmek açısından yüksek katma değerli sanayi ve teknolojiye uygun ürünler üretmek zorundayız. Bu kapsamda ticari olgunlukta bulunan firmalarımızın yüksek katma değerli ürünleri üretme açısından AR-GE ve inovasyona çok faza önem vermesi gerekmektedir” dedi.
Toplantı, konuşmaların ardından panel bölümüyle devam etti. Panelde konuşan, Vali Muammer Erol, “Gördükleriniz, dinledikleriniz, katkı ve desteklerinizle Ordu’da sanayimizin, arzu ettiğimiz ülkemize Ordu’muza daha fazla katkı sağlayacak noktalara doğru götüreceğiz diye ümitlerimiz yeşerdi, yeşeriyor. İnşallah vücut bulacak diye elimizden gelen gayreti de ortaya koyacağız” şeklinde ifade etti.
Panel kısmında katılımcı firma temsilcileri sorunları ve çözüm önerileri ele alınarak, değerlendirmelerde bulunuldu. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, sanayicilerin sorularını cevaplandırdı.