ÖĞRENCİLERDEN DEMİRYOLU PROJESİ

Ordu Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Genel Sekreteri Şükrü Köksal’ı ziyaret ederek TÜBİTAK’a sunmak üzere hazırladıkları Karadeniz Demiryolu Projesi (KADEP) hakkında bilgilendirmede bulundu.

Gerçekleşen ziyarete, Ordu Sosyal Bilimler Lisesi Proje Danışman Öğretmeni Deniz Demirkan, proje öğrencileri Enes Çelik, Kemal Şener ve Mehmet Eren Aksu katıldı.

Proje hakkında açıklama yapan öğrenciler; “Ordu Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan KADEP ( Karadeniz Demiryolu Projesi) temelinde Karadeniz Bölgesi’nin kalkınması, refahı ve istihdamı için sürdürülebilir kalkınma projesi çerçevesinde hazırlanan bir demiryolu projesidir. Projemiz İstanbul – Artvin arasındaki tüm Karadeniz illerini yakından ilgilendirmektedir ve bu illerin kalkınmasındaki temel kıvılcım olacaktır. Bu proje içerisinde demiryolları iki türde olup yolcu ve yük taşımacılığında Karadeniz’in bu sancısına merhem olacaktır. Yapılan bilimsel araştırmalar ve makaleler ışığında 1km otoyol yapım maliyetinin 8.19 Milyon $/km ve 1 km hızlı tren maliyetinin ise 4.53 Milyon $/km olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca yıllık birim fiyatlarıyla 1 km otoyolunun yıllık rutin bakım maliyetinin ₺ 65.514 ve 1 km devlet demiryolunun yıllık rutin maliyeti ₺13.703 olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak otoyolların demiryollarına  oranla dört kat daha maliyetli olduğu saptanmıştır. Karadeniz Demiryolu Projesi hem yukarıdaki verilen araştırmalara dayanarak Karadeniz Bölgesindeki bütün illere ihracat ve ürün girdi çıktısı yönünden olumlu katkı sağlayacak hem de yolcu taşıyacağı için bir Karadeniz ekspresi görevi görecektir.

Bu doğrultuda, bizler Ordu Ticaret ve Sanayi Odası’na Karadeniz Bölgesi Demiryolu Projesi hakkında bilgi sahibi olmak içim müracaat ettik.  Bizden ilgi ve alakalarını esirgemeyen, gerekli bilgilendirmeleri yapan Ordu Sanayi ve Ticaret Odası Genel Sekreteri Sayın Şükrü Köksal’a ve onun nezdinde Ordu Sanayi ve Ticaret Odasına teşekkür ediyoruz” dedi.

Ekim 2020